Itt egy eredetinek vélt gulyásleves recept

Hozzávalók 6 személyre:
80 dkg marhahús (lábszár a legjobb)
40 dkg sárgarépa,
20 dkg fehérrépa,
60 dkg krumpli,
1-2 paradicsom,
1-2 paprika,
80 dkg fej vöröshagyma,
zsír, vagy olaj
csipetke
3-5 tk.pirospaprika

1 tk. köménymag,

bors

Elkészítése:

A gulyáslevest nagyon sokféle módon el lehet készíteni, és minden változatnak megvannak a maga rajongói, akik pár dologban mégis egyetértenek. Berántani, tehát a leves sűrítéséhez lisztet használni tilos. Ha mégis hígnak tűnne a leves, a paradicsompasztát ajánlják, de csak korlátozott mennyiségben adagolva (maximum néhány kanál), különben savanyú ízt kap.

A vöröshagymát vágd apróra, lassú tűzön fonnyaszd meg a zsíron vagy olajon. Akitől e receptet tanultam azt mondta attól lett olyan krémes és sűrű a leves, hogy annyi hagymát tesz bele, amennyi húst! Jól teszed ha te is megfogadod a tanácsát, nekem bevált. Amikor a hagyma zsírjára pirult, tedd bele a kis kockákra vágott apró húst, sózd meg, s néhányszor megkeverve lassan pirítsd megint zsírjára. Ezután a húst - kevés vizet hozzáadva, éppen hogy ellepje (rövid lében) párold majdnem puhára, közben add hozzá a pépszerűen finomra vágott fokhagymát a köményt, szórd meg 3-5 teáskanál pirospaprikával és jól keverd át . Ekkor alapozzuk meg a gulyásleves fokhagymás ízét. Ha elforr a leve mindig kis vizet öntünk hozzá, lassú tűzön főzzük, éppen csak pöfékeljen, nem szabad lobogva forrnia. Közben megpucoljuk a zöldségeket, mindent kockákra darabolunk, hidd el így a legfinomabb, szinte elolvad majd a szádban. Amikor a hús már majdnem puha, pirítsd ismét zsírjára, add hozzá a kis kockákra vágott burgonyát, s addig pirítsd, amíg a krumpli üvegesedni kezd. Ekkor add hozzá a darabokra vágott (nem szeletelt) sárgarépát, fehérrépát, zöldpaprikát, a paradicsomot, s öntsd fel 1,5-2,5 liter vízzel. Sózd, s főzd, míg a krumpli és a zöldségek is megpuhulnak. Van aki vörösbort tesz bele, de ezt a levesnél tilos, csak pörkölteknél alkalmazzuk. Tehetünk bele gulyásleves kockát vagy gulyáskrémet. Végül, ha már elégedettek vagyunk a hússal, beleszórjuk a csipetkét és lobogó lében kb. 5 perc alatt folyamatos keveréssel készre főzzük.

Innen másolva:

http://soupandspice.blog.hu/2011/01/14/gulyas_leves_1