Túl sós

 
Előfordul,mindenkivel. Főleg ha két dudás van egy csárdában. 
A levesnél legegyszerűbb, ha vizet öntünk az ételhez, de nyers tojásfehérje habját is hozzákeverhetjük, s ha megkocsonyásodott, emeljük ki: a tojásfehérje magába szívja a felesleges sót.
Rántott vagy habart levesekbe reszeljünk nyers krumplit, forraljuk fel vele, majd vágjunk bele sok friss petrezselyem- vagy zellerlevelet. 
Pörkölt félékhez adjunk egy nyers krumplit ketté vagy négyfelé vágva,a krumpli sok sót felvesz,a végén kidobjuk az ételből.
( ez maga az élet: nincs rá szükség,kidobjuk ) 

Túl édes

Túlcukrozott ételekhez adjunk egy kávéskanál citromlevet vagy almaecetet; ezek nem csak a cukrot kötik le, hanem az étel ízét is teljesebbé teszik

 

Leégett

 
Ha leégett az étel, az öntsük át egy másik edénybe, de vigyázzunk arra, hogy az égett alját ne vigyük át.Ez csak a kevéssé lepirult ételnél segít. 
Ha sült hús égett le,tegyük másik tepsibe,adjunk hozzá egy kis darabokra vágott vöröshagymát vagy száraz kenyérhéjat; mindkettő magába szívja az égett szagot.