Brassói aprópecsenye 

 
 
50-60dkg sertés lapocka 
15 -20  dkg füstölt szalonna 
1 fej vöröshagyma 
5-6 gerezd fokhagyama 
1 csapott kiskanál frissen őrölt bors (lehet több,vagy kevesebb) 
1 csapott kiskanál só (lehet több, vagy kevesebb) 
2 dl olaj 
1 kg burgonya
fél csomag mirelit zöldborsó (vagy 1/4 kg friss fejtett zöldborsó)
 
A szalonnát kisújnyi darabokra vágd,és süsd zsírjára,majd szed 
ki a és tedd félre. 
A hagymát apróra vágd,és a szalonna zsírjában zsömleszínűre 
pírítsd meg. 
A húst vékony csíkokra  vágjad ( mint a kisújad ) 
A hagymás zsírba tedd bele a csíkozott husit, (ha kevés a zsíradék,öntsél alá némi olajat) és pirítsd amíg fehéredik. 
Most a borsnak és az apróra vágott vagy reszelt fokhagymának a felét szórd rá. A brassóinál fontos mindkettő, ez adja a karakterét az ételnek. 
Kevés vizet öntsél alá (ezt töbször is meg kell tenni,amíg meg nem puhúl a hús)  és párold puhára. Végűl újra fokhagyma,és bors majd pirítsd zsírjára.
A burgonyát vágd kockára,tedd hideg vízbe,és forrald fel.Amikor felfort,öntsd le a vizet,és mehet a tepsibe,majd locsold meg olajal,forgasd össze,takard le alufóliával és előmelegített sütőbe tedd. 30-40 perc múlva már puha lesz a krumpli,vedd le a fóliát,és mg 5-10 percig pirítsd szép pirosra.
Köben sós vízben főzd meg a borsót. Ez el is maradhat,izlés dolga.
Tálalásnál a burgonyára szedd a húst,locsold meg a maradék zsíradékkal,tedd mellé a zöldborsót.