Hentes tokány

Hozzávalók:

 
60 dkg sertés hús (tarja,lapocka ezek zsírosabbak,karaj vagy comb ezek soványabbak )
1/2 dl olaj vagy 1 ek.zsír
20 dkg gépsonka
20 dkg füstölt szalonna vagy császár szalonna
3 db ecetes vagy csemege uborka
1 nagy fej vöröshagyma
1-2 cikk fokhagyma
1 ek. paradicsom püré
1 vőkanál mustár ( elhagyható,de így pikánsabb )
bors
 
A húst kisújnyi csikokra vágod,kevés zsíradékon fehéredésig piríts meg.
Vedd ki a húst az edényből,és a helyére tedd a vékony csíkokra vágott szalonnát,pirítsd ki.Ezt is tedd külön.
A megmaradt zsírba mehet,a vékonyra vágott sonka,futtasd meg,szedd ki a szalonna mellé. Az apróra vágott vörös hagymát,félig párold meg a maradék zsíradékon.
Most mehet vissza az edénybe a hús, ( a hagymára ) kevés vizet öntve alá,párold puhára ( a vizet ha kell,néha pótold ).
Amikor a hús már puha,tedd bele a paradicsom pürét,a mustárt forrald össze,add hozzá a sonkát,a szalonnát,végűl az uborkát.
Sózzad,borsozzad,pirítsd össze,és kész.
 
Köretnek rizs vagy tarhonya vagy sült krumpli.
 
A tarhonya elkészítése:
 
Hozzávalók:
 
 25 dkg tarhonya
 1 kis fej vöröshagyma, 
 3 evőkanál olaj,
1 teáskanál piros fűszerpaprika,
1 teáskanál só
 
A felhevített olajon üvegesre fonnyasztod a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd a tarhonyát rátéve, állandó keverés közben 
 
majdnem barnára pirítod. Ezután a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök a térfogatához képest dupla mennyiségű forró vizet. 
 
Megsózom, majd a tűzre visszatéve felforralom,lassú tűzön 3-4 percig fedő alatt főzd,majd kapcsold ki a gázt.
Öt perc múlva nézd meg,ha nem elég puha,fél deci vizet tegyél még alá,és újra forrald fel.Hagyd rajta a fedőt újabb öt percig,és tálalhatod.