Dobálós savanyúság

 20 l-es zárható edény (vagy lefedhető)
7 l víz
20 dkg fínom só
85 dkg cukor
8,5 dl 20%-os ecet2 kávéskanál borkén
1/4 marék egész bors(ha kicsi a kezed 1/2 marék,nem rontja el
1/2 csomag mustármag
10 db babérlevél frissen bontott csomagból
1/2 csomag natrium benzonat
 
A felforralt,majd a teljesen lehűtött vízbe belekevered a fűszereket,és a fakanállal (nem fémmel) alaposan elkevered,míg minden elolvadt benne.
A jól megmosott zöld féléket (uborka,zöldparadicsom,karfiol,paprika aminek az alját levágod,hogy lesüjedjen,stb. érésükkor beledobálod az edénybe.Ezután egy héted keresztúl minden nap megkevergeted.
kb. 10 nap múlva fogyasztható.
Arra vigyázni kell,hogy kézzel még véletlenűl se nyúljál bele,mert megromlik az egész.Be kell szerezni hosszú facsipeszt,nem drága,és azzal halászni a fínomságokat.