A csodálatos SÓ !

Orrtisztítás sós cseppel és pumpával babáknak
 
Az orrdugulás akadályozza a csecsemőt a szopásban vagy a cumizásban, ezért érdemes az orrtisztítást negyedórával az étkezés előttre időzíteni. 
Hajtsuk hátra a baba fejét, és csöppentsünk 10-20 csepp sós orrcseppet mindkét orrlyukába. Próbáljuk meg a gyerek fejét hátrahajtva tartani 10 mp-ig, hogy a sós víz oldani tudja a váladékot. Ezt követően finoman vezessük be az orrszívó pumpát a gyermek orrába, majd szippantsuk ki a váladékot és a sós vizes oldatot. Szükség esetén ismételjük meg az orrszívást még egyszer mindkét orrlyukban. 
Naponta legfeljebb 2-3 alkalommal végezzük ezt az orrtisztítást, és fontos, hogy négy napnál tovább ne alkalmazzunk sós orrcseppeket, mert a tartós használat kiszáríthatja az orrjáratokat, ami a gyereket védtelenné teszi az újabb fertőzésekkel szemben.
Ha a csecsemő nem kedveli a pumpát, az orrcsepp használata után eltávolíthatjuk a váladékot fültisztító pálcikával is - nyilván a váladékeltávolító hatás kisebb, mint az orrszívó pumpa esetében, de a semminél ez is jobb.