Halászlé

Nagyon sokféle halászlé recept létezik,mindenki a saját variációjára esküszik,én is több variációt kipróbáltam,végül egy leegyszerűsített változat jött be a legjobban.Lassan 30 éve így főzöm.Főztem már 25-30 főre is,nem is egyszer,ahol gyerekek is voltak,bevált.
Nem érdemes keveset főzni,mert sok baj van a paszírozással,ha már nekikezdtünk,legyen máskorra is.Egyébként is az átlag ember egy évben 1-2 szer ha főz halászlevet.Eszünk belőle egy jót,a többit adagonnként lefagyaszthatjuk.
Érdemes megtisztítva,szeletelve venni a pontyot.Egy kis lakás konyhályában sok piszokkal jár a halpucolás.
Tehát:
kb 2 kg ponty szelet + 4-5 ponty fej ketté vágva ( a méregfogát ki kell venni,különben keserű lesz) Ezt is meg kell csináltatni a boltossal,ha lehet.Még jobb lenne ugyan ennyi harcsa szelet,vagy vegyesen pontyal,esetleg törpeharcsával.A busa,süllő,véleményem szerint nem való a halászlébe,ezeket inkább süssük meg.
2-3 darab keszeg,vagy kárász,összesen legalább egy kiló legyen
(nagyon jó ha hozzá jutsz harcsa fejhez,de hát ez legtöbször csak álom)
3-4 fej vöröshagyma (legjobb a makói hagyma)
2-3 db húsos paprika
3 db paradicsom (télen a paprika és paradicsom helyett lecso konzerv egy fél üveggel)
15-20 dkg füstült szalonna vagy 2 kanál zsír vagy 3 kanál olaj
3 evőkanál örölt paprika
3-4 halászlé kocka
erőspaprika
A hagymát vágd karikára,és kezd el párolni a a kisütött szalonna zsírján,vagy egyéb zsíradékon.
Vágd rá a lehéjazott paradicsomot,a kicsumázott paprikát.Tulajdon képpen egy kis lecsot csinálunk.
Amikor már puhúlnak a dolgok,tedd rá a halfejeket,a megtisztított keszeget (3-4 felé kell őket vágni)
Öntsd fel hideg vízzel,úgy 3-4 literrel,és várd meg hogy felforjon.Amikor már zubog,tedd bele a piros paprikát.Legalább 1,5-2 órahosszát forjon,míg le nem válik a fejekről,csontokról a halhús,ekkor sózd meg a lét,és még 5 perc forralás.
Most sózd be a halszeleteket,és tedd félre.(Kb 1 órát kell sózva lennie)
A paszírozás:
Szokták paradicsom paszírozóval,paradicsom vagy krumplinyomóval csinálni,én egy nagy tésztaszűrőn szoktam átnyomni fakanál segítségével.Teszek egy-két nagy szedőkanál lét-halhúst a szűrőbe,ami fazékon üldögél,és elkezdem kavargatni,nyomkodni a fakanállal.Macerás,de így jön le legjobban a csontokról a halhús.Ezt addig csinálom,amíg el nem fogy a főző edényből (bográcsból) az anyag.
Visszateszed a lét forni,bele farigcsálod a halászlé kockát,kostoltolgasd meg,hogy elég sós-e.Annyi erőset tegyél bele,hogy csak enyhén csípős legyen,nem mindenki szereti a nagyon erőset,majd utánna ízesíti ha akarja.
Amikor már forr,egyenként bele ereszted a besózott halszeleteket.Amennyiben minden halszelet benne van,nézd meg az órádat,7-8 perc forrás kell neki,ha túl sokáig fő,szétesnek a szeletek.Lehet hozzáadni 3-4 dl vörösbort,a bor savassága meggátolja,hogy szétessenek a halszeletek.