Somlói galuska

 
Piskóta
 
Nagy tepsihez kell:
8 tojás 
20 kanál cukor
20 kanál liszt
16 kanál víz
1 csapott kiskanál szódabikarbóna
1 csapott kiskanál finom só
 
Válaszd szét a tojások sárgáját egy keverő edénybe,tojásonként adj hozzá egy evőkanál vizet, és a cukrot. Géppel 10-15 percig kell keverni. ( a tizenöt percet oszd ketté, nehogy leégjen a gép )
 
A fehérjét csipetnyi sóval, nyolc kanál vízzel verd keményre, a fele időnél adjál hozzá egy kanál cukrot.
 
Öntsd a cukorral összekevert sárgáját egy nagy keverő edénybe. A liszt harmadát szitáld rá a szódabikarbónával együtt ( fontos hogy szitáld ) majd óvatosan forgasd a sárgájába. Jöhet a keményre vert tojás fehérjének a harmada, ezt is óvatosan, hogy levegős maradjon. Addig folytasd, míg el nem fogynak az összetevők.
A tepsit vajazd ki, tegyél bele sütőpapírt, és öntsd bele a masszát.
Az előmelegített sütőbe ( kb. 180 fokos ) tedd a tepsit. 15 percig ne nyisd ki. 12 perc után nézd meg, ha még rezeg a közepe tedd vissza újabb 5 percre. Nézd meg újra, csinálj tűpróbát ( egy hústűt beleszúrsz, ha nem ragad rá a tészta, jó. Amennyiben ragacsos a tű, 2-3 percre tedd vissza. Kapcsold ki a sütőt, nyisd ki félig az ajtaját, és úgy hagyd kihűlni, különben összeesik. 
Legjobb egy nappal a betöltés előtt elkészíteni, de lehet két nappal is. 
 
Krém
 
1,2 l tej
8 db tojás sárgája
3 kanál liszt
1 vaníliás puding
7 kanál cukor
2-3 dl tejjel keverd el a tojást, a lisztet, a puding port robotgéppel vagy habverővel
A tejet a cukorral melegítsd, míg majdnem forr, újra keverd meg a tojásokat, és egyszerre öntsd a forró tejbe, azonnal kevergesd bőszen, mert ellenkező esetben csomós lesz. Mikor érzed, hogy besűrűsödött, és szép sima krém lett belőle,hűtsd ki néha megkavargatva, hogy ne bőrösödjön be.
Öntet
1 liter tej
1 tojás sárgája
1 csokis puding
5 kanál cukor
1 kanál kakaó por
Ugyan úgy, mint a krémet. Ez hígabb lesz, nem krém. 
 
 
 
 
Piskóta betöltése
 
1 kis üveg sárgabarack lekvár
1 maréknyi darált dió
3 evőkanál kakaó
20-30 szem mazsola
reszelt narancs héj, lehet szárított is
0,5 l  hulala tejszínhab, amit felverés előtt alaposan le hűtöd
 A piskótát egy hosszú, vékony, beolajozott késsel lapjával három felé ügyeskeded.
Megfelelő nagyságú tálcára tedd rá a legvastagabbra sikerült lapot.
3-4 dl vízbe tegyél 2 nagykanál lekvárt, és 1 csapott evőkanál narancs héjat,majd forrald össze. 
A tálcán levő piskóta lapot locsolgasd meg pár kanállal a fenti főzetből, főleg a széleit.
Jöhet a krém simítsd el a lapon, egyenletesen. Szórd meg a darált dióval, és oszd el a mazsolát rajta. Most takard be a legvékonyabb lappal. Ezt is locsold meg, de ne áztasd el nagyon. Kend meg a baracklekvárral,úgy hogy mindenhová jusson. Nem kell vastagan. Erre kenjél vékonyan krémet. Takard be a harmadik lappal. Locsolás. A maradék krémmel kend meg, az oldalait is ha jut. Tedd hútőbe egy éjszakára, de legalább 5-6 órahosszára. Végül, mielőtt asztalra teszed, szita segítségével szórd be a tetejét kakaóval.
 
Tálalás: 
 
kistányérra kanállal galuskákat  halmozol, leöntöd a csokis öntettel, és tejszínhabbal díszíted.
Ez az eredeti recept, apró eltéréssel.
 
( A somlói galuskának számos receptje, változata létezik, csak a tésztájához felhasználhatnak piskótatésztát, frissen sütöttet vagy készen kaphatót, babapiskótát, de még muffint is. Az eredeti receptleírás háromféle piskótát ír elő: sima, kakaós és diós piskótát. A hozzávalók 10–15 adagra szólnak, mert eléggé munkaigényes az édesség elkészítése, ezért ennél kisebb mennyiséget nem érdemes készíteni )