Húsos,hagymás bab

 
0,5 kg tarkabab 
0,5 kg darált hús vagy előző napról megmaradt pörkölt, sült csirke, bármilyen sült hús
1 szál kolbász (ez lehet lecsó, sütnivaló, füstölt )
ha van, húsos szalonna
Ezeket a húsféléket tetszés szerint vegyítheted a csirkét a sertéssel, vagy kolbásszal vagy bármivel a fentiek közül. A kolbászokat a füstölt kivételével elő kell sütni karikára vágva, hogy egyben maradjanak. A mennyiség is tetszőleges, lehet kevesebb, de 40-50 dkg-nál nem kell többnek lennie a húsoknak.
2-3 dl olaj
3 fej hagyma
1 fej fokhagyma
só, bors, pirospaprika
10 adag türelem
A babot majdnem puhára főzd meg. Szűrő kanállal szedd ki egy lábasba ( wook-ban szoktam készíteni )amiben majd könnyen tudod kavargatni a hozzávalókkal együtt. A levét tedd félre.
Öntsél rá egy decinyi olajat. A hagymát vágd apróra (turmix gépben könnyebb ) a felét szórd a babra.
A húsnak a felét is tedd rá.
Na, most kell a türelem. Ennek az ételnek az a lényege, hogy ezután már sütni kell. Könnyen leég, ezért állandóan kavargatni kell. ( ha van nagy teflon lábasod, abban nehezebben kap le )
Kezd el sütni, néha tegyél alá egy – egy decit a bab főző levéből. 15-20 perc múlva ráteheted a maradék hagymát és a húst. Közben pótold az olajat, amit a bab magába szív. Nem túlzás a 2-3 dl olaj, majd’ mindet felveszi a bab. Sózni, borsozni menetközben, kóstolgatás mellett lehet. Amikor rotyog, lehet rászórni egy evőkanálnyi piros paprikát. A fokhagymát kb. a fele időben tedd rá, apróra vágva. Kicsit csípősre készítsd, ízlés szerint.
Akkor van kész, ha már a bab teljesen puha, és a hagyma szét főtt benne. Nem egy fogyókúrás kaja, nem is szabad sokat enni belőle egyszerre, nehéz, laktató étel.