Palócleves

Az eredeti recept szerint birkahúsból készűl,de mi sertésből készítjük.
Egyrészt nem vagyunk szokva a birkához,másrészt beszerezni sem könnyű mifelénk.
 
60 dkg lapocka,vagy tarja  
0,5 kg mirelit zöldbab (természetesen lehet friss zöld bab is)
1 nagy fej hagyma
1 evőkanál piros paprika
2-3 gerezd fokhagyma
2 darab közepes krumpli
2 dl tejfől
2 kiskanál liszt
2 evő kanál tej
1-2 babérlevél
1 csapott kiskanál köménymag (lehet egész,vagy őrölt)
némi petrezselyem
só,bors izlés szerint
olaj vagy zsír
1 evőkanál 10%-os ecet)
víz
 
Tulajdonképpen pörköltet készítünk. Amikor már majdnem puha a hús,fölöntjük 2-3 l vízzel 
beletesszük a kis kockákra vágott krumplit,zöldbabot,babért,köményt,petrust,és készre főzzük.(akkor kész,ha minden puha,de számítsd bele,hogy a tejfölel is fogod egy percig forralni)
A tejfölt a tejjel,lisztel egyneművé keverjük,kevés vízzel hígítjuk,és hozzáadjuk a forrásban lévő leveshez. (fontos,hogy forrásban legyen,bármivel sűrítünk,legyen az rántás,vagy habarás)