Palócleves
		Az eredeti recept szerint birkahúsból készűl,de mi sertésből készítjük.
	
		Egyrészt nem vagyunk szokva a birkához,másrészt beszerezni sem könnyű mifelénk.
	
		60 dkg lapocka,vagy tarja  
	
		0,5 kg mirelit zöldbab (természetesen lehet friss zöld bab is)
	
		1 nagy fej hagyma
	
		1 evőkanál piros paprika
	
		2-3 gerezd fokhagyma
	
		2 darab közepes krumpli
	
		2 dl tejfől
	
		2 kiskanál liszt
	
		2 evő kanál tej
	
		1-2 babérlevél
	
		1 csapott kiskanál köménymag (lehet egész,vagy őrölt)
	
		némi petrezselyem
	
		só,bors izlés szerint
	
		olaj vagy zsír
	
		1 evőkanál 10%-os ecet)
	
		víz
	
		Tulajdonképpen pörköltet készítünk. Amikor már majdnem puha a hús,fölöntjük 2-3 l vízzel 
	
		beletesszük a kis kockákra vágott krumplit,zöldbabot,babért,köményt,petrust,és készre főzzük.(akkor kész,ha minden puha,de számítsd bele,hogy a tejfölel is fogod egy percig forralni)
	
		A tejfölt a tejjel,lisztel egyneművé keverjük,kevés vízzel hígítjuk,és hozzáadjuk a forrásban lévő leveshez. (fontos,hogy forrásban legyen,bármivel sűrítünk,legyen az rántás,vagy habarás)