Konyhai praktikák

2015.01.15 07:32
Sokkal ízletesebb lesz a rántott hús, ha néhány órával korábban 1-2 gerezd fokhagyma társaságában, sós tejbe beáztatjuk, s a hűtőbe rakjuk.
 
Nem kunkorodik fel sütés közben a szalonna, ha villával megszurkáljuk.
 
A felvágott zeller és karalábé alufóliába téve a hűtőszekrényben akár egy hétig is friss marad, míg nejlonban csúnyán elszíneződik.
 
Mikor jó a sütőpor? Tegyünk belőle késhegynyit hideg vízbe és ha kis buborékok jönnek fel a tetejére, használható. Ha viszont erősen pezseg, inkább dobjuk ki.
 
 Szárított fűszerekből egyharmaddal többet használjunk a frissnél, mert szegényebb az aroma és illóolaj-tartalmuk.
 
Mielőtt a habcsókhoz a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, tegyünk hozzá csipetnyi sütőport. Így a sütemény különösen laza és magas lesz.
 
 A nyers és főtt tojást úgy lehet megkülönböztetni egymástól, ha az asztalon megforgatjuk őket. A főtt rögtön megáll, a nyers pedig tovább gurul. Ha a tojást a tengelye körül két ujjal megpörgetjük egy asztalon, majd hirtelen felülről rátesszük az ujjunkat és pillanatra megállítjuk, a nyers tojás belseje lágy és független a héjától, ezért mikor a héját lefékezzük, a tojás belseje a mozgási energiája folytán dinamikusan tovább mozog, ezért elengedve a tojást az még tovább fordul párat, mert e belseje hajtja. Ellenben a főtt tojás egyben van a belsejével, egységet alkot, ezért ha megállítjuk, azonnal megáll a belseje is.
 
 A felbontott pezsgőből nem megy ki a szénsav, ha az üvegbe belelógatunk egy kiskanalat.
 
Ahhoz, hogy a kocsonyalé biztosan megdermedjen, a főzés megkezdésekor a húsokkal együtt tegyünk bele 3db csirkelábat. Biztos siker és nem kell zselatint használni.