Ez meg az
2014.11.23 07:37
Szárított fűszerekből egyharmaddal többet használj a frissnél, mert szegényebb az aroma és
illóolaj-tartalmuk.
Nem ég le a tejbegríz, ha főzés előtt egy kis vizet töltesz az edénybe.
Hogy a citrom használat előtt lédúsabb legyen, görgesd meg egy kicsit az asztal lapján. Ha
csak pár cseppet szeretnél felhasználni belőle, megmosása után szúrjál bele egy kötőtűt, majd
ezen keresztül nyomd ki a levét. A maradék citromot alufóliába csavarva hűvös helyen tárold.
Ha néhány karikára vágott burgonyaszeletet teszel a leégett pecsenye levébe, akkor az
magába szedi az égett ízt.
A hasábburgonya úgy lesz belül puha és kívül ropogós, ha kétszer sütöd meg bő forró olajban:
először csak halvány sárgára süsd, szedd ki papír törölközőre (szalvétára) majd rövid
pihentetés után már szép pirosra sütheted.
Mivel a sós víz lassabban kezd el forrni, ezért ha a tészta kifőzéséhez vizet akarsz forralni,
forrald fel és csak akkor sózd ha már forr.
A tészta főzéskor nem ragad össze, ha 8-10 szeres mennyiségű vízben főzöd és egy kanál
olajat is teszel bele.
Az főzeléket annyi vízben főzd,hogy ne leljen leönteni róla amikor már megpuhúlt. Ezzel a vitamínok megmeradnak az ételben.
Tartsd a tojást dobozban! Így egyrészt lassabban veszítik el nedvességtartalmukat, másrészt
nem veszik át a hűtőben lévő többi étel szagát.
A tojásokat mindig a tompább végükkel felfelé helyezd a tojástartóba, így tovább frissek
maradnak!
Ha bizonytalan vagy a tojás frisseségében,tedd bele egy edény vízbe, amennyiben
friss,elmerűl,ha már nem jó,lebeg,vagy nem sülyed le.
Amikor több tojást ütöl fel,egyenként üsd
egy pohárba,és úgy tedd a keverő tálba,vagy az ételhez.
A makói vöröshagyma:
Egy vöröshagymafajta, melyet Makó térségben termesztenek. A makói vöröshagyma hungarikum, és ezért csak az ezen a területen ültetett hagymára használható ez a kifejezés. 2009-ben az Európai Bizottság felvette a védett elnevezésű termékek szűk körű európai uniós listájára a makói vöröshagymát.