Székelykáposzta (Székelygulyás)

  Hozzávalók 4-6 személyre:
 
80 dkg lapocka vagy sertésoldalas ( az oldalasd vágasd össze a hentesnél hosszában két három felé)
3 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 kg savanyú káposzta
1 paradicsom (télen 1-2 kanál lecsó
1 dl olaj
2-3 kávéskanál pirospaprika
1/4 kávéskanál köménymag
1 csapott kk (kiskanál) frissen őrölt bors
2-3 babérlevél (amennyiben nincs a savanyú káposztában )
3 dl tejföl
1 csapott evőkanál liszt
 
A hagymákat apróra vágva ( érdemes esetleg 5-6 héjától megszabadított hagymát félbevágni,és 
robotgépben aprítani, így kevesebb macera van vele.Lepirítod,a fölösleget kis üvegben olajal öntd fel,hogy elfedje a 
hűtőben 8-10 napig eláll,és a következő főzésnél már nem lesz a lakás hagymaszagú )
A szokásos módon pörköltet készítesz a hagyma kétharmadával,add hozzá a 
fűszereket,paradicsomot,babért,had főljön.
Közben a káposztát a maradék hagymával felteszed párolni (ha nagyon savanyú, a levét öntd le,tedd félre, a káposztát hidegvízzel öblítsd át)
Amikor mindkettő megpuhúlt,keverd össze őket.
Kóstold meg,ha nem elés savanyú,önthetsz hozzá a félretett káposzta léből.2 dl tejfölben keverd el alaposan a lisztet,és öntsd  az 
ételhez,ezzel még forrald össze 3-4 percig.
Tálaláskor a megmaradt tejföllel díszítheted.