Sütik

  Bögrés kalács 
 
 
**********************************************************************************************************************************************************************************
 
 

 Somlói galuska

Ez már nehezebb,de sokkal fínomabb.

Piskóta

Nagy tepsihez kell:

8 tojás

20 kanál cukor

20 kanál liszt

16 kanál víz

1 csapott kiskanál szódabikarbóna

1 csapott kiskanál finom só

 

Válaszd szét a tojások sárgáját egy keverő edénybe,tojásonként adj hozzá egy evőkanál vizet, és a cukrot. Géppel 10-15 percig kell keverni. ( a tizenöt percet oszd ketté, nehogy leégjen a gép )

 

A fehérjét csipetnyi sóval, nyolc kanál vízzel verd keményre, a fele időnél adjál hozzá egy kanál cukrot.

 

Öntsd a cukorral összekevert sárgáját egy nagy keverő edénybe. A liszt harmadát szitáld rá a szódabikarbónával együtt ( fontos hogy szitáld ) majd óvatosan forgasd a sárgájába. Jöhet a keményre vert tojás fehérjének a harmada, ezt is óvatosan, hogy levegős maradjon. Addig folytasd, míg el nem fogynak az összetevők.

A tepsit vajazd ki, tegyél bele sütőpapírt, és öntsd bele a masszát.

Az előmelegített sütőbe ( kb. 180 fokos ) tedd a tepsit. 15 percig ne nyisd ki. 15 perc után nézd meg, ha még rezeg a közepe tedd vissza újabb 5 percre. Nézd meg újra, csinálj tűpróbát ( egy hústűt beleszúrsz, ha nem ragad rá a tészta, jó. Amennyiben ragacsos a tű, 2-3 percre tedd vissza. Kapcsold ki a sütőt, nyisd ki félig az ajtaját, és úgy hagyd kihűlni, különben összeesik.

Legjobb egy nappal a betöltés előtt elkészíteni, de lehet két nappal is.

*************************************************************
 

Krém

1,2 l tej

8 db tojás sárgája

3 kanál liszt

1 vaníliás puding

7 kanál cukor

2-3 dl tejjel keverd el a tojást, a lisztet, a puding port robotgéppel vagy habverővel

A tejet a cukorral melegítsd, míg majdnem forr, újra keverd meg a tojásokat, és egyszerre öntsd a forró tejbe, azonnal kevergesd bőszen, mert ellenkező esetben csomós lesz. Mikor érzed, hogy besűrűsödött, és szép sima krém lett belőle,hűtsd ki néha megkavargatva, hogy ne bőrösödjön be.

Öntet

1 liter tej

1 tojás sárgája

1 csokis puding

5 kanál cukor

1 kanál kakaó por

Ugyan úgy, mint a krémet. Ez hígabb lesz, nem krém.

 

 

Piskóta betöltése

1 kis üveg sárgabarack lekvár

1 maréknyi darált dió

3 evőkanál kakaó

20-30 szem mazsola

reszelt narancs héj, lehet szárított is

0,5 l  hulala tejszínhab, amit felverés előtt alaposan le hűtöd

 A piskótát egy hosszú, vékony, beolajozott késsel lapjával három felé ügyeskeded.

Megfelelő nagyságú tálcára tedd rá a legvastagabbra sikerült lapot.

3-4 dl vízbe tegyél 2 nagykanál lekvárt, és 1 csapott evőkanál narancs héjat,majd forrald össze.

A tálcán levő piskóta lapot locsolgasd meg pár kanállal a fenti főzetből, főleg a széleit.

Jöhet a krém simítsd el a lapon, egyenletesen. Szórd meg a darált dióval, és oszd el a mazsolát rajta. Most takard be a legvékonyabb lappal. Ezt is locsold meg, de ne áztasd el nagyon. Kend meg a baracklekvárral,úgy hogy mindenhová jusson. Nem kell vastagan. Erre kenjél vékonyan krémet. Takard be a harmadik lappal. Locsolás. A maradék krémmel kend meg, az oldalait is ha jut. Tedd hútőbe egy éjszakára, de legalább 5-6 órahosszára. Végül, mielőtt asztalra teszed, szita segítségével szórd be a tetejét kakaóval.

Tálalás: kistányérra kanállal galuskákat  halmozol, leöntöd a csokis öntettel, és tejszínhabbal díszíted.

Ez az eredeti recept, apró eltéréssel.

A somlói galuskának számos receptje, változata létezik, csak a tésztájához felhasználhatnak piskótatésztát, frissen sütöttet vagy készen kaphatót, babapiskótát, de még muffint is. Az eredeti receptleírás háromféle piskótát ír elő: sima, kakaós és diós piskótát. A hozzávalók 10–15 adagra szólnak, mert eléggé munkaigényes az édesség elkészítése, ezért ennél kisebb mennyiséget nem érdemes készíteni )